Рецепти
Ледени коцки
Чоколадни коцки со фил од ванила и чоколадна глазура
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(200 грама + 25 лажици )
Брашно(6 Супени лажици)
Какао(2 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Млеко(1 Литар)
Пудинг од ванила(3 Пакувања)
Маргарин(1 )
Шеќер во прав(200 Грама)
Вода(200-300 Милилитри)
Ванилин шеќер(1 )
Лимон(1 )
Црно чоколадо(2 Пакувања)
Масло(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се меша брашното со печивото.
- Јајцата се матат во друг сад, се додаваат 6 лажици шеќер, па 6 лажици брашно и какаото. По желба може да се додадат и сечкани ореви.
- Тестото се пече во рерна на 220 степени околу 10 минути, па се намалува на 170 степени и се допекува уште отприлика 30 минути.
- Настрана се мати еден маргарин со 200 г шеќер во прав.
- Прашокот за пудинг се меша со 18 лажици шеќер и 18 лажици млеко. Се става остатокот од 1 литар млеко во сад да почне да врие, па прашокот се додава во него.
- Откако ќе се направи пудингот, се додава маргаринот.
- Се загреваат 200-300 мл вода. Откако ќе почне да врие, се додаваат 200 г шеќер, ванилиниот шеќер и сокот од лимонот. Шербетот се остава да врие додека малку не се згусне.
- Во сад на рингла се става 1 лажица масло и двете чоколади. Се додава лажица шеќер и малку млеко. Се меша и се остава на рингла додека се растопи чоколадото.
- Откако ќе се испече тестото, се потура со топлиот шербет, одозгора се филува со смесата од пудинг и на крај глазурата од топено чоколадо.
- Се остава во фрижидер да се стегне, па се сече на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во