Рецепти
Лигњи со магдонос и лук
Вкусен специјалитет од лигњи на едноставен и брз начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Лигњите се чистат, се мијат и се цедат.
- Во пошироко тенџере се става масло и се редат лигњите една до друга. Се зачинуваат со сол, бибер, вегета и врз нив се распоредуваат сечканиот лук и магдонос.
- Тавата се покрива со капак и се става на рингла на тивок оган. Додека се пржат лигњите, не се мешаат – само се протресува тавчето.
- Се пржат додека не омекнат, 15-20 минути. Не смеат да се пржат долго бидејќи ќе станат тегави и ќе ја сменат бојата.
- За подобар вкус може да се додаде и бело вино и со него да се динстаат 10 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во