Рецепти
Лиснат ролат Ана Ѓорова

Домашен лиснат ролат со кулен и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Кисело млеко(200 Милилитри)

Млеко(200 Милилитри)

Јајце(1 )

Маргарин(1 )

Сол

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(1/2 )

Сирење

Кулен

Жолчка од јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Тестото се замесува да биде средно тврдо, па се остава 30 минути да стаса (се замесува од сите состојки освен жолчката, сусамот, куленот и сирењето).
  2. Се расукува кора, се премачкува со маргарин, се преклопува неколку пати и се става во фрижидер за да отстои. Постапката се повторува.
  3. Тестото се дели на два дела – од секој дел се расукува кора во форма на правоаголник со димензии 8-10 мм, врз неа се реди тврдо пасирано сирење и сечкан кулен.
  4. Кората се витка во ролат, се сече на парчиња, а тие се редат во плех и се оставаат 15 минути да стасаат.
  5. Потоа се премачкуваат со изматената жолчка, се наросуваат со сусам и се печат 30-35 минути во рерна.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: