Рецепти
Лиснат ролат
Домашен лиснат ролат со кулен и сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Кисело млеко(200 Милилитри)
Млеко(200 Милилитри)
Јајце(1 )
Маргарин(1 )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Квасец(1/2 )
Жолчка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Тестото се замесува да биде средно тврдо, па се остава 30 минути да стаса (се замесува од сите состојки освен жолчката, сусамот, куленот и сирењето).
- Се расукува кора, се премачкува со маргарин, се преклопува неколку пати и се става во фрижидер за да отстои. Постапката се повторува.
- Тестото се дели на два дела – од секој дел се расукува кора во форма на правоаголник со димензии 8-10 мм, врз неа се реди тврдо пасирано сирење и сечкан кулен.
- Кората се витка во ролат, се сече на парчиња, а тие се редат во плех и се оставаат 15 минути да стасаат.
- Потоа се премачкуваат со изматената жолчка, се наросуваат со сусам и се печат 30-35 минути во рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во