Рецепти
Лиснат ролат Ана Ѓорова

Домашен лиснат ролат со кулен и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Кисело млеко(200 Милилитри)

Млеко(200 Милилитри)

Јајце(1 )

Маргарин(1 )

Сол

Шеќер(1 Кафена лажица)

Квасец(1/2 )

Сирење

Кулен

Жолчка од јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Тестото се замесува да биде средно тврдо, па се остава 30 минути да стаса (се замесува од сите состојки освен жолчката, сусамот, куленот и сирењето).
  2. Се расукува кора, се премачкува со маргарин, се преклопува неколку пати и се става во фрижидер за да отстои. Постапката се повторува.
  3. Тестото се дели на два дела – од секој дел се расукува кора во форма на правоаголник со димензии 8-10 мм, врз неа се реди тврдо пасирано сирење и сечкан кулен.
  4. Кората се витка во ролат, се сече на парчиња, а тие се редат во плех и се оставаат 15 минути да стасаат.
  5. Потоа се премачкуваат со изматената жолчка, се наросуваат со сусам и се печат 30-35 минути во рерна.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: