Рецепти
Лосос на исландски начин
Пржен лосос со зеленчук и доматен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лосос(3 Парчиња)
Морков(2 )
Компир(2 )
Тиквичка(1 )
Кромид(2 Главици)
Лимон(1 )
Доматно пире(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- На парчињата лосос отстранете им ја кожата.
- Во тенџере на оган со околу половина литар вода ставете ја коцката за супа да се свари, па ставете ја кожата од лосос.
- Додајте во тенџерето и 1 главица сечкан кромид, листови и корен од целер, 1 морков, мајчина душичка, сечкан магдонос и неколку ловорови листови. Притиснете ги состојките со црпалка за време на варењето за да бидат прекриени со вода.
- Тиквичката излупете ја и измијте ја со ладна вода. Исечкајте ја на тенки, долгнавести парчиња и ставете ја во друго тенџере со вода на оган. Додајте ги и компирите исечкани на долгнавести парчиња, како и останатиот морков.
- Во тава пропржете ја другата главица исечкан кромид и откако ќе омекне додајте го доматното пире. Промешајте и низ цедалка во тавата додајте од супата во која се вареше зеленчукот. Додајте го и исцедениот сок од лимон, сол и бибер.
- Во друга тава пропржете ги парчињата лосос кои претходно ги посоливте и извалкавте во брашно од двете страни.
- Сварениот зеленчук сервирајте го на чинија, а врз него послужете го пржениот лосос и прелијте со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во