Рецепти
Лосос на исландски начин Ана Ѓорова

Пржен лосос со зеленчук и доматен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. На парчињата лосос отстранете им ја кожата.
  2. Во тенџере на оган со околу половина литар вода ставете ја коцката за супа да се свари, па ставете ја кожата од лосос.
  3. Додајте во тенџерето и 1 главица сечкан кромид, листови и корен од целер, 1 морков, мајчина душичка, сечкан магдонос и неколку ловорови листови. Притиснете ги состојките со црпалка за време на варењето за да бидат прекриени со вода.
  4. Тиквичката излупете ја и измијте ја со ладна вода. Исечкајте ја на тенки, долгнавести парчиња и ставете ја во друго тенџере со вода на оган. Додајте ги и компирите исечкани на долгнавести парчиња, како и останатиот морков.
  5. Во тава пропржете ја другата главица исечкан кромид и откако ќе омекне додајте го доматното пире. Промешајте и низ цедалка во тавата додајте од супата во која се вареше зеленчукот. Додајте го и исцедениот сок од лимон, сол и бибер.
  6. Во друга тава пропржете ги парчињата лосос кои претходно ги посоливте и извалкавте во брашно од двете страни.
  7. Сварениот зеленчук сервирајте го на чинија, а врз него послужете го пржениот лосос и прелијте со сосот.
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Пилешко во павлака
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Салата со праз и сирење
Резанки од палачинки
Ќофтиња од карфиол
Пилешко рижото со грашок
Салата од брокула со прелив од јогурт
Мафини со јајца и зеленчук
Меки чоколадни бомбици
Сикма
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: