Рецепти

Маџарица колач
Десерт кој е превкусен и одличен за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(360 Грама)
Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)
Маргарин(250 Грама)
Јајце(1 )
Шеќер(400 Грама)
Кисела павлака(3 Супени лажици)
Млеко(1/2 Литар)
Какао(1 Супена лажица)
Црно чоколадо(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во 300 грама брашно (помешано со печивото) измешајте 100 грама маргарин.
- Направете вдлабнатина во средината и додајте 100 грама шеќер, 1 јајце и кисела павлака и замесете тесто.
- Тестото расукајте го во четири тенки еднакви листови (со дебелина од 2 мм).
- Листовите печете ги во тепсија на 200°C околу 15 минути, па оставете ги да се оладат.
- Во меѓувреме подгответе го кремот: 200 грама шеќер ставете го во тенџере и пржете го на умерен оган додека не добие темножолта боја. Мешајте постојано.
- Добиениот карамел прелијте го со млекото и кратко гответе додека не се растопи карамелот.
- Потоа додајте 60 грама брашно и гответе додека смесата не се згусне. Оставете да се излади.
- Остатокот од маргаринот (150 грама) изматете го пенасто со миксер заедно со 100 грама шеќер и со какаото и помешајте ги со претходната смеса.
- Добиената крема поделете ја на три дела и со неа премачкајте ги листовите тесто, па ставете ги еден врз друг. Нежно притиснете со раце и прелијте со чоколадна глазура.
- Кога ќе се исуши глазурата, пресечете го колачот на плочки и послужете го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во