Рецепти
Мафини со коприва и со спанаќ Ана Ристеска

Мафините се многу вкусни, но и многу здрави за јадење бидејќи зеленчукот содржи многу калциум, а особено се погодни за приготвување напролет затоа што има млада коприва

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Масло(250 Милилитри)

Млеко(250 Милилитри)

Брашно(600 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Спанаќ(300 Грама)

Коприва(200 Грама)

Сирење(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Јајцата ги матиме со маталка.
  2. Претходно сварениот спанаќ го сечеме на тенки ленти по должина и го додаваме во садот со јајцата.
  3. Потоа ги додаваме и маслото, млекото (или јогурт), брашното, претходно измешано со прашокот за печиво, обарената коприва и ситно издробеното сирење.
  4. Сите состојки заедно ги мешаме да добиеме хомогена смеса.
  5. Во калапи за мафини подмачкани со масло ставаме од приготвената смеса, така што ги полниме калапите до 1/3 (оставаме место смесата да нарасне).
  6. Наполнетите калапи ги ставаме да се печат во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути или додека заруменат.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: