Рецепти
Мафини со коприва и со спанаќ Ана Ристеска

Мафините се многу вкусни, но и многу здрави за јадење бидејќи зеленчукот содржи многу калциум, а особено се погодни за приготвување напролет затоа што има млада коприва

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Масло(250 Милилитри)

Млеко(250 Милилитри)

Брашно(600 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Спанаќ(300 Грама)

Коприва(200 Грама)

Сирење(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Јајцата ги матиме со маталка.
  2. Претходно сварениот спанаќ го сечеме на тенки ленти по должина и го додаваме во садот со јајцата.
  3. Потоа ги додаваме и маслото, млекото (или јогурт), брашното, претходно измешано со прашокот за печиво, обарената коприва и ситно издробеното сирење.
  4. Сите состојки заедно ги мешаме да добиеме хомогена смеса.
  5. Во калапи за мафини подмачкани со масло ставаме од приготвената смеса, така што ги полниме калапите до 1/3 (оставаме место смесата да нарасне).
  6. Наполнетите калапи ги ставаме да се печат во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути или додека заруменат.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: