Рецепти
Мафини со коприва и со спанаќ
Мафините се многу вкусни, но и многу здрави за јадење бидејќи зеленчукот содржи многу калциум, а особено се погодни за приготвување напролет затоа што има млада коприва
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Масло(250 Милилитри)
Млеко(250 Милилитри)
Брашно(600 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Спанаќ(300 Грама)
Коприва(200 Грама)
Сирење(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Јајцата ги матиме со маталка.
- Претходно сварениот спанаќ го сечеме на тенки ленти по должина и го додаваме во садот со јајцата.
- Потоа ги додаваме и маслото, млекото (или јогурт), брашното, претходно измешано со прашокот за печиво, обарената коприва и ситно издробеното сирење.
- Сите состојки заедно ги мешаме да добиеме хомогена смеса.
- Во калапи за мафини подмачкани со масло ставаме од приготвената смеса, така што ги полниме калапите до 1/3 (оставаме место смесата да нарасне).
- Наполнетите калапи ги ставаме да се печат во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути или додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во