Рецепти
Македонска шницла
Рецепт со телешко месо на македонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(1 Килограм)
Кромид(1 Килограм)
Кисело млеко(500 Милилитри)
Брашно(6 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Телешкото месо се сече на шницли кои убаво се толчат, се посолуваат и се валкаат во брашно.
- Шницлите се пропржуваат на убаво загреан зејтин, но само половично.
- Кромидот се чисти и се меле во машина за мелење месо, па се пржи во големо количество масло со многу мешање, додека да добие светло црвена боја.
- Потоа кромидот се става во половично испржените шницли и заедно се пржат на тивко за да не загорат.
- На крај се става 500 грама кисело млеко и шницлите се динстаат уште 5 минути. Се послужуваат топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во