Рецепти
Македонски питулици Ана Ѓорова

Традиционални македонски печени питулици со сирење – одлични за појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Масло(1.5 Децилитри)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Вода(6-7 Чаши)

Сирење(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте го брашното со 3 лажици масло, прашак за печиво, сол и вода околу 6-7 чаши. Замесете тесто без грутки, малку погусто од тоа за палачинки, а по потреба додавајте вода.
  2. Од така добиената смеса, на малку масло испржете 17-18 палачинки со димензии 23-24 сантиметри.
  3. Во поголема тепсија, наредете 1 палачинка, попрскајте ја со масло, распоредете го издробеното сирење (употребете меко сирење за да може да ги издробите и убаво да го распоредите), ставете друга палачинка и повторувајте додека не се потроши материјалот.
  4. Горната кора попрскајте ја со повеќе масло, исечете ја питата со нож на коцки и печете во претходно загреана рерна на 200°C, околу 30 минути.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: