Рецепти
Малајтика
Рецепт од Индија за сочно пилешко месо приготвено со многу зачини и павлака кои му даваат посебен шмек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(1/2 Килограм)
Слатка павлака(750 Милилитри)
Бибер(1 Кафена лажица)
Путер(1 Супена лажица)
Гарам масала (индиски мешан зачин)
Пченкарно брашно(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути + 1 ден за маринирање
- Месото исечкајте го на подолги парчиња, потоа ставете го во еден сад, додајте ги зачините, пченкарното брашно, па одозгора прелијте го со топениот путер и павлаката за готвење.
- Измешајте убаво да се распоредат состојките, покријте го садот со најлонска фолија и ставете го садот во фрижидер да се маринира месото 24 часа.
- Следниот ден извадете го и ставете го да се пече на грил тава или плоча околу 15 минути. Со кујнска четка повремено ставајте, ако има потреба, малку маско и продолжете со готвење додека биде готово месото.
- Посипете со уште малку мешавина од индиски зачини и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во