Рецепти
Мантии
Со овој рецепт ви предлагаме да се напиете црвено вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Јајце(1 )
Брашно(3 Супени лажици)
Оцет(2 Супени лажици)
Маргарин(2 Пакувања)
Сирење(300 грама (за фил) )
Јајце(2 (за фил) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Замесете тесто од брашното со ладна вода.
- Со додавање на сите состојки и измесете го да биде малку потврдо од обично тесто за пита.
- Изматете го маргаринот со три лажици брашно.
- Поделете ја добиената смеса на три дела.
- Расукајте го тестото, премачкајте со една третина од маргаринот и свиткајте го како лиснато тесто.
- Оваа постапка повторете ја уште два пати со остатокот од маргаринот.
- Исукајте го тестото.
- Сечете од него парчиња со големина 10 x 10 cm.
- Во средината ставете една лажица од филот.
- Превиткајте го под дијагонала и направете витка како за пита по ивицата.
- Наредете ги така полнетите мантии во намастена тава.
- Печете во загреана рерна додека добијат убава боја.
- Печените мантии сервирајте ги со сос од јогурт со мелен лук и црвен пипер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во