Рецепти
Мантии Ана Ристеска

Со овој рецепт ви предлагаме да се напиете црвено вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(1 )

Брашно(3 Супени лажици)

Оцет(2 Супени лажици)

Маргарин(2 Пакувања)

Сол

Сирење(300 грама (за фил) )

Јајце(2 (за фил) )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Замесете тесто од брашното со ладна вода.
  2. Со додавање на сите состојки и измесете го да биде малку потврдо од обично тесто за пита.
  3. Изматете го маргаринот со три лажици брашно.
  4. Поделете ја добиената смеса на три дела.
  5. Расукајте го тестото, премачкајте со една третина од маргаринот и свиткајте го како лиснато тесто.
  6. Оваа постапка повторете ја уште два пати со остатокот од маргаринот.
  7. Исукајте го тестото.
  8. Сечете од него парчиња со големина 10 x 10 cm.
  9. Во средината ставете една лажица од филот.
  10. Превиткајте го под дијагонала и направете витка како за пита по ивицата.
  11. Наредете ги така полнетите мантии во намастена тава.
  12. Печете во загреана рерна додека добијат убава боја.
  13. Печените мантии сервирајте ги со сос од јогурт со мелен лук и црвен пипер.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: