Рецепти
Мармалад од лубеница
Мармалад од омиленото летно овошје сега и на Вашата трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- На лубеницата отстранете ѝ ја кората и исчистете ја од семките.
- Исечете ја на коцки, измерете ја (на секој 1 килограм каша од исчистена лубеница, се става 700 грама шеќер) и ставете малку шеќер. Оставете да отстои најмалку 1 час.
- Во меѓувреме, измијте и избришете го лимонот, а потоа изрендајте ја кората.
- Лубеницата ставете ја во блендер или со миксер претворете ја во каша.
- Кашата од лубеница гответе ја во тенџере заедно со шеќерот и кората од лимон, околу 2 часа на тивок оган. Мешајте често додека не добиете глатка смеса.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во