Рецепти
Мазурек (велигденски колач) Ана Ристеска

Полски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(3 Чаши)

Шеќер(750 Грама)

Ореви(150 Грама)

Путер(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Обланди(4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Млекото се вари со ванилиниот шеќер.
  2. Се додава шеќерот.
  3. Кога ќе зоврие, на тивок оган се готви полека
  4. Се меша одвреме на време се дури не се згусне.
  5. Путерот пенасто се мати со миксер.
  6. На крај се додаваат ореви предходно потпечени во рерна и се се меша.
  7. Готовата уште топла смеса рамномерно се мачка со нож со топла вода.
  8. Се реди обланда па смеса се додека да се потрошат обландите.
  9. На крај се завршува со обланда.
  10. Се остава да се оладат.
  11. Наредниот ден моќе мазурекот да се полие со растопено чоколадо.
  12. Се сече на тесни долги ленти ( како наполитанки ).
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: