Рецепти
Мазурек (велигденски колач) Ана Ристеска

Полски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(3 Чаши)

Шеќер(750 Грама)

Ореви(150 Грама)

Путер(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Обланди(4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Млекото се вари со ванилиниот шеќер.
  2. Се додава шеќерот.
  3. Кога ќе зоврие, на тивок оган се готви полека
  4. Се меша одвреме на време се дури не се згусне.
  5. Путерот пенасто се мати со миксер.
  6. На крај се додаваат ореви предходно потпечени во рерна и се се меша.
  7. Готовата уште топла смеса рамномерно се мачка со нож со топла вода.
  8. Се реди обланда па смеса се додека да се потрошат обландите.
  9. На крај се завршува со обланда.
  10. Се остава да се оладат.
  11. Наредниот ден моќе мазурекот да се полие со растопено чоколадо.
  12. Се сече на тесни долги ленти ( како наполитанки ).
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: