Рецепти
Мазурек (велигденски колач) Ана Ристеска

Полски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(3 Чаши)

Шеќер(750 Грама)

Ореви(150 Грама)

Путер(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Обланди(4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Млекото се вари со ванилиниот шеќер.
  2. Се додава шеќерот.
  3. Кога ќе зоврие, на тивок оган се готви полека
  4. Се меша одвреме на време се дури не се згусне.
  5. Путерот пенасто се мати со миксер.
  6. На крај се додаваат ореви предходно потпечени во рерна и се се меша.
  7. Готовата уште топла смеса рамномерно се мачка со нож со топла вода.
  8. Се реди обланда па смеса се додека да се потрошат обландите.
  9. На крај се завршува со обланда.
  10. Се остава да се оладат.
  11. Наредниот ден моќе мазурекот да се полие со растопено чоколадо.
  12. Се сече на тесни долги ленти ( како наполитанки ).
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: