Рецепти
Мазурек (велигденски колач)
Полски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(3 Чаши)
Шеќер(750 Грама)
Ореви(150 Грама)
Путер(200 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Обланди(4 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Млекото се вари со ванилиниот шеќер.
- Се додава шеќерот.
- Кога ќе зоврие, на тивок оган се готви полека
- Се меша одвреме на време се дури не се згусне.
- Путерот пенасто се мати со миксер.
- На крај се додаваат ореви предходно потпечени во рерна и се се меша.
- Готовата уште топла смеса рамномерно се мачка со нож со топла вода.
- Се реди обланда па смеса се додека да се потрошат обландите.
- На крај се завршува со обланда.
- Се остава да се оладат.
- Наредниот ден моќе мазурекот да се полие со растопено чоколадо.
- Се сече на тесни долги ленти ( како наполитанки ).
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во