Рецепти
Мазурек (велигденски колач) Ана Ристеска

Полски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(3 Чаши)

Шеќер(750 Грама)

Ореви(150 Грама)

Путер(200 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Обланди(4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Млекото се вари со ванилиниот шеќер.
  2. Се додава шеќерот.
  3. Кога ќе зоврие, на тивок оган се готви полека
  4. Се меша одвреме на време се дури не се згусне.
  5. Путерот пенасто се мати со миксер.
  6. На крај се додаваат ореви предходно потпечени во рерна и се се меша.
  7. Готовата уште топла смеса рамномерно се мачка со нож со топла вода.
  8. Се реди обланда па смеса се додека да се потрошат обландите.
  9. На крај се завршува со обланда.
  10. Се остава да се оладат.
  11. Наредниот ден моќе мазурекот да се полие со растопено чоколадо.
  12. Се сече на тесни долги ленти ( како наполитанки ).
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: