Рецепти
Медени мафини со тиквички Ана Ристеска

Чоколадни мафини со мед и тиквички кои се одличен брз десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(160 Грама)

Интегрално пченично брашно(130 Грама)

Какао(1 Супена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)

Цимет(1/2 Кафена лажица)

Куркума(1/2 Кафена лажица)

Јајце(3 )

Шеќер(130 Грама)

Мед(3 Супени лажици)

Масло(110 Милилитри)

Јогурт(110 Милилитри)

Црно чоколадо(100 Грама)

Тиквичка(280 Грама)

Екстракт од ванила(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Во еден сад се мешаат сувите состојки, и тоа белото брашно, интегралното брашно, какаото, содата, солта, прашокот за печиво, циметот и куркумата.
  2. Во сад за матење јајцата се матат заедно со шеќерот со маталка, потоа се додаваат маслото, медот и јогуртот.
  3. Откако убаво ќе се изматат, се додаваат сувите состојки, а потоа се додаваат и ренданото чоколадо и ренданата тиквичка, како и екстрактот од ванила.
  4. Тестото се остава да се одмори додека да се загрее рерната на 180 степени, а потоа се полнат модличките за мафини и се ставаат во загреана рерна. Се печат 15-20 минути.
  5. Откако ќе се изладат мафините, одозгора се декорираат со шлаг, прелив или со растопено чоколадо.

 

Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: