Рецепти

Медитеранска пита со тиквички
Питата е многу вкусна за предјадење, се служи и топла и изладена
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(1 Пакување)
Тиквичка(500 Грама)
Рендан пармезан(100 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Јајце(2 )
Лук(2-3 Чешниња)
Сув босилек(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Тестото се остава да се одмрзне, а тиквичките се рендаат на крупно ренде, па потоа убаво се цедат да се отстрани течноста.
- Во смесата со тиквички се додаваат ренданиот кашкавал, пармезанот, изматените јајца, иситнетиот лук, вегетата и босилекот (или оригано). Смесата убаво се промешува.
- Одмрзнатото тесто се дели на два дела. Од секој дел се сука кора со димензии малку поголеми од тавчето во кое ќе се пече питата.
- Тавчето се премачкува со масло. Прво се става едната кора, се прободува на површината со виљушка неколку пати, а потоа рамномерно се распоредува филот.
- Се става и втората кора и убаво се затвораат краевите. Горната кора се засекува со нож на неколку места.
- Се премачкува целата пита одозгора со јајце, па се става да се пече во загреана рерна на 200°C додека зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во