Рецепти
Мекици од компири (посно) Ана Ристеска

Посно предјадење, ужинка или мезе од компири во смеса за мекици

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(125 Грама)

Пченкарно брашно(30 Грама)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Масло(1 Супена лажица)

Компир(575 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Брашното измешајте го со пченкарното, малку сол и бибер. Додајте 185 мл вода и мешајте додека да добиете фина смеса.
  2. Додајте уште 3 лажици вода, лимонов сок и масло.
  3. Компирите исечете ги на тенки крукчиња и извалјајте ги во брашното. Потоа макнете ги во подготвената смеса и пржете ги на поголемо количество масло се додека не заруменат (30 секунди).
  4. Вратете ги врз салфетата да се исцедат. Вратете ги повторно во врелото масло и пржете ги уште 1-2 минути. Вадете ги врз салфетите, па сервирајте ги топли.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: