Рецепти
Мексикански чили компир
Традиционално мексиканско јадење како совршен прилог за печено или варено месо. Вкусот, се разбира, е многу пикантен.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Чили пиперка(8-10 )
Масло(8 Супени лажици)
Црн лук(1 Главица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Компирот сварете го, меѓутоа не го преварувајте, а потоа исечете го на кругови или коцки.
- Чили пиперките испечете ги, исчистете ги и исечете ги на парчиња.
- На половина од маслото пропржете го лукот, додајте ги парчињата печени пиперки, поклопете со капак, додајте сол и бибер и динстајте ги на тивок оган околу 10-тина минути.
- Додајте ги парчињата варен компир и останатото масло и на посилен оган гответе со непрекинато мешање околу 10-15 минути. Сервирајте го јадењето топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во