Рецепти
Мини крофни со рикота
Лесен десерт со вкусен рикота крем за вистинско уживање
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1,5 Чаша)
Јајце(3 )
Рикота сирење(500 Грама)
Шеќер(5 Супени лажици)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во еден сад ставете го целото количество рикота, па додајте ги јајцата, маргаринот, шеќерот, содата и малку сол. Измешајте.
- Потоа, кај овие состојки додајте го и брашното и убаво измешајте да се изедначи смесата и да се замеси убаво мазно тесто.
- Од тестото со влазни раце формирајте топчиња со големина на орев (или по ваша желба).
- Во длабок сад загрејте масло (најмалку половина литар) до зовривање. Топчиња пржете ги во загреано масло додека заруменат, а потоа се оставаат на хартија за да се впие вишокот маснотија.
- Готовите крофнички се валкаат во шеќер во прав.
- По желба, мини крофничките одозгора се преливаат со чоколаден прелив.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во