Рецепти
Мини крофни со рикота Ана Ристеска

Лесен десерт со вкусен рикота крем за вистинско уживање

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Чаша)

Јајце(3 )

Рикота сирење(500 Грама)

Шеќер(5 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Сол

Шеќер во прав

Масло

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Во еден сад ставете го целото количество рикота, па додајте ги јајцата, маргаринот, шеќерот, содата и малку сол. Измешајте.
  2. Потоа, кај овие состојки додајте го и брашното и убаво измешајте да се изедначи смесата и да се замеси убаво мазно тесто.
  3. Од тестото со влазни раце формирајте топчиња со големина на орев (или по ваша желба).
  4. Во длабок сад загрејте масло (најмалку половина литар) до зовривање. Топчиња пржете ги во загреано масло додека заруменат, а потоа се оставаат на хартија за да се впие вишокот маснотија.
  5. Готовите крофнички се валкаат во шеќер во прав.
  6. По желба, мини крофничките одозгора се преливаат со чоколаден прелив.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: