Рецепти
Мини плескавици со сенф Ана Ѓорова

Плескавици од телешко мелено месо за вистински гурмани. Сервирајте ги на стапчиња како мезе со гарнир од зеленчук по избор.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко мелено месо(320 Грама)

Леб(2 Парчиња)

Сенф(1 Супена лажица)

Млеко(1/2 Чаша)

Лук(1 Чешне)

Јајце(1 )

Овчо сирење(малку )

Пиво(1 Децилитар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Раздробете го лебот, полијте го со млекото и оставете го да омекне.
  2. Месото ставете го во миксер заедно со сенфот, јајцето, лукот, сирењето и исцедениот леб. Матете ги додека да добиете хомогена смеса, па од неа направете 16 плескавици.
  3. Загрејте масло во една тава и пржете ги плескавиците на силен оган 2 минути. Полијте ги со пивото, оставете да испари, па тргнете од оган. Зачинете со сол и бибер.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: