Рецепти
Мисиркино месо со кари и лимон
Вкусен рецепт за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мисиркино месо(600 Грама)
Масло(200 Милилитри)
Путер(50 Грама)
Јајце(2 )
Брашно(3 Супени лажици)
Презла(4 Супени лажици)
Свеж сок од лимон(4 Кафени лажици)
Кари во прав(2 Кафени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(2 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Мисиркиното месо исечете го на 4 големи парчиња, благо чукнете ги со толчник и ставете им сол, бибер и кари.
- Изматете ги јајцата, во една чинија ставете презла, а во друга брашно.
- Секое парче ставете го во брашното, па во јајцата и на крај извалкајте ги во презлата.
- На тава за пржење ставете масло да се загрее, па потоа ставете и малку путер за да имаат парчињата убава арома.
- Испржете ги парчињата мисиркино месо во доволно зејтин за да не ви се залепат.
- Кога ќе бидат готови ставете ги на хартија да се упие маснотијата.
- Топлите парчиња месо сервирајте ги и ставете им сок од лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во