Рецепти
Модри патлиџани во саламура Ана Ѓорова

Вкусно предјадење или гарнир што оди во комбинација со секое јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(5-6 )

Масло(2 Чаши)

Оцет(1 Чаша)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Магдонос(1 Китка)

Лук(1 Главица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Модрите патлиџани се сечат на тркалца, но не се лупат.
  2. Во тенџере се ставаат маслото, оцетот, солта и шеќерот, па се ставаат на рингла да провријат. Тоа е саламурата.
  3. Од сечканите модри патлиџани се ставаат 5-6 парчиња во саламурата, се оставаат 5 минути да провријат, па се вадат настрана.
  4. Постапката се повторува со сите сечкани парчиња.
  5. Кога сите парчиња ќе се сварат, се редат во поголема чинија, па се додаваат магдоносот и сечканиот лук. Одозгора се става по малку од саламурата.

*Рецептот може да се користи и за зимница: постапката на приготвување на модрите патлиџани е иста, само што сварените модри патлиџани се редат во тегла, се става по малку магдонос и лук, по малку од саламурата за да бидат сочни, па се затвораат теглите и се провриваат.

Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: