Рецепти
Модри патлиџани во саламура
Вкусно предјадење или гарнир што оди во комбинација со секое јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(5-6 )
Масло(2 Чаши)
Оцет(1 Чаша)
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Магдонос(1 Китка)
Лук(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Модрите патлиџани се сечат на тркалца, но не се лупат.
- Во тенџере се ставаат маслото, оцетот, солта и шеќерот, па се ставаат на рингла да провријат. Тоа е саламурата.
- Од сечканите модри патлиџани се ставаат 5-6 парчиња во саламурата, се оставаат 5 минути да провријат, па се вадат настрана.
- Постапката се повторува со сите сечкани парчиња.
- Кога сите парчиња ќе се сварат, се редат во поголема чинија, па се додаваат магдоносот и сечканиот лук. Одозгора се става по малку од саламурата.
*Рецептот може да се користи и за зимница: постапката на приготвување на модрите патлиџани е иста, само што сварените модри патлиџани се редат во тегла, се става по малку магдонос и лук, по малку од саламурата за да бидат сочни, па се затвораат теглите и се провриваат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во