Рецепти
Мусака со пилешко месо и брокула
Мусака од пилешко месо, брокула и бел сос од павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брокула(500 Грама)
Пилешки гради(600 Грама)
Брашно(2-3 Супени лажици)
Павлака(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пилешкото не го сечкајте многу ситно. Зачинете го со вегета, а брокулата исечкајте ја на парчиња и попарете ја со врела вода.
- Направете сос така што на малку масло ќе го запржите сечканиот кромид. Кога убаво ќе омекне, додајте 2-3 лажици брашно, запржете уште малку, па налејте топла вода колку да се добие не многу густа смеса.
- Сосот проварете го околу 3-4 минути. Во малку изладениот сос додајте 4 лажици павлака и вегета по желба.
- Огноотпорниот сад намачкајте го со масло и прво наредете еден слој брокула, па пилешко месо и на крај од сосот. Постапката повторете ја уште еднаш. На крајот завршете со брокула и сос.
- Покријте го садот со капак и ставете го да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во