Рецепти
Наан леб со сусам и коријандер Ана Ѓорова

Рецепт за традиционален индиски леб кој Ви го предложуваме во комбинација со зеленчук, месо или за подготовка на сендвичи

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Чаша)

Пченкарно брашно(1 Чаша)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Масло(1 Супена лажица)

Јогурт(1 Чаша)

Коријандер(0.5 Шака)

Сусам(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 15 минути

  1. Во подлабок сад измешајте го пченкарното и обичното брашно со сода бикарбона. Направете круг во центарот и ставете масло и јогурт, па замесете тесто. Ако е потребно додавајте вода за да се размеси подобро, а доколку смесата е леплива додајте брашно. Кога убаво ќе соедините и ќе го оформите тестото, покријте со крпа и оставете да отстои 15тина минути.
  2. Од тестото исечете околу 8-9 еднакви парчиња. Со сукало замесете едно од парчињата (не стискајте премногу, лепчињата не треба да бидат претенки) и наросете на секое парче со парчиња ситно исечкан коријандер и сусам. Притиснете со сукалото или со рака за убаво да навлезат во тестото.
  3. Во тава за пржење ставете путер и едно од парчињата и поклопете со капак. Лебот по неколку секунди би требало да се подигне како кога пржите мекици. Пржете 1 минута на едната страна, намачкајте го лебот со путер и потоа превртете на другата страна. Повторете ја постапката со останатото тесто.
Пилешко со брокули и соја сос
Пикантно пилешко во слатко-кисел сос
Полнети ролнички со месо и зеленчук
Филипински лумпии
Пилешко на индиски начин
Пилешки крилца со сусам
Оризова каша
Пилешко со нудлс
Харусаме со свинско месо
Корејска чорба со тофу
Палачинки со млад кромид
Суши Нори
Кинеско свинско со ананас
Салата од печен наут со кељ
Кинески погачки (посно)
Чанамасала
Златно млеко
Зелка салата со сусам и ѓумбир
Говедско месо на монголски начин
Ориз со печурки
Пападичад
Малајтика
Пржено пилешко со киви
Теријаки сос
Тајландска супа од кокос и пилешко месо
Свинско филе на индонезиски начин
Баба гануш (хроно)
Индиски леб
Пудинг од моркови
Слатко-кисели пилешки топчиња

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: