Рецепти
Намаз од модри патлиџани и павлака
Може да го јадете со топло, потпечено лепче или како додаток во разни оброци. Им дава одличен вкус и арома на сите јадења.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 средна големина )
Павлака(4-5 Супени лажици)
Масло(2-3 Супени лажици)
Лук во прав(по желба )
Сол(по желба )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Модрите патлиџани измијте ги, излупете ги, преполовете ги и исечете ги на правоаголници. Посолете ги и ставете ги во рерна да се испечат додека убаво омекнат и малку потемнат, околу 30-40 минути.
- Потоа печените модри патлиџани исечкајте ги, ставете ги во блендер и додајте павлака, лук во прав, масло и уште сол по вкус.
- Готовиот намаз може да го зачувате во тегла во фрижидер и да го употребите ладен.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во