Рецепти
Намаз од модри патлиџани и павлака Ана Ѓорова

Може да го јадете со топло, потпечено лепче или како додаток во разни оброци. Им дава одличен вкус и арома на сите јадења.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 средна големина )

Павлака(4-5 Супени лажици)

Масло(2-3 Супени лажици)

Лук во прав(по желба )

Сол(по желба )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Модрите патлиџани измијте ги, излупете ги, преполовете ги и исечете ги на правоаголници. Посолете ги и ставете ги во рерна да се испечат додека убаво омекнат и малку потемнат, околу 30-40 минути.
  2. Потоа печените модри патлиџани исечкајте ги, ставете ги во блендер и додајте павлака, лук во прав, масло и уште сол по вкус.
  3. Готовиот намаз може да го зачувате во тегла во фрижидер и да го употребите ладен.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: