Рецепти
Неаполска пита
Италијански специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Квасец(1 )
Домат(6 )
Лук(6 Чешниња)
Млеко(100 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Моцарела сирење(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 210 минути
- Се замесува тесто од брашно, квасец, сол и малку млеко.
- Кога ќе се измеша убаво се остава да отстои 3 часа. Повторно се меси и се прават 6 пити со големина на плехот.
- Врз секое тесто се редат домати, моцарела и се посипува со ситно исечкан лук.
- Се попрскува со зејтин, се посолува и се става бибер.
- Во подмачканиот плех се печат 20тина минути на силна температура и се служат топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во