Рецепти
Нектарини во вино Ана Ѓорова

Праски во бело вино со лимон и ванилин шеќер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Праска(3 Килограми)

Шеќер(500 Грама)

Бело вино(1.5 Литар)

Лимон(8 )

Ванилин шеќер(3 Пакувања)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Праските потопете ги во зовриена вода, а потоа излупете ги и исечете ги на кришки.
  2. Лимоните убаво измијте ги под млаз вода и исечете ги на кришки со дебелина од 0,5 см.
  3. Во тенџере на оган ставете 1 литар вода со парчињата лимон, вино, шеќерот и ванилиниот шеќер. Откако ќе зоврие водата, додајте ги исчистените парчиња праски.
  4. Промешајте и кога повторно ќе зоврие, намалете ја температурата и продолжете да варите додека не омекнат праските, околу 5-7 минути, во зависност од тврдината на плодовите.
  5. Така сварените праски, распоредете ги во тегли (оваа доза е за 4 тегли од 1 литар), добро затворете и пастеризирајте ги 20 минути.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: