Рецепти
Нова пица
Рецепт за две вкусни пици со домашно тесто
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1/2 Килограм)
Квасец(1 )
Кашкавал(300 Грама)
Шунка(300 Грама)
Морков(100 Грама)
Грашок(200 Грама)
Зелени маслинки(200 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Се замесува тесто од брашното, млаката вода, малку маргарин, 1 лажиче шеќер, 1/2 лажиче сол и со претходно стасаниот квасец.
- Се остава да стаса и тестото, потоа се размесува и се дели на два поголеми дела, и на уште две топчиња двојно помали од првите. Од поголемите топчиња се расукува кора тенка половина сантиметар и се става во тавчето за пица. Од помалите се прават топчиња што се редат околу плехот.
- Тестото се мачка со кечап и се покрива со ситно сечкан кашкавал, шунка, маслинки, сварени моркови и грашок од конзерва.
- Се прави маринада од оригано, 1 лажица масло, малку сол, зачини, бибер и од едно јајце. Сето ова убаво се мати. Откако ќе стаса пицата, се полива со маринадата. На крај се става кечап и се пече додека убаво не зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во