Рецепти
Ориз со пилешки џигер
Брз и вкусен ручек за љубителите на оризот
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(400 Грама)
Пилешки џигер(200-300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Магдонос(1 Китка)
Жалфија(2 Листови)
Пилешка супа(или друга од месо, околу 1 литар )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Исечкајте го кромидот и пропржете го со неколку лажици маслиново масло и листенца жалфија.
- Откако кромидот убаво ќе омекне, додајте ги пилешките џигери претходно ситно исечкани и пропржете ги кратко.
- Додајте го оризот и убаво мешајте. Зачинете со сол и бибер и пропржете ја смесата додека убаво се изедначат состојките.
- Потоа налијте топла пилешка супа (околу 1 литар) и гответе го оризот 15-20 минути на силен оган. Оризот не треба премногу да омекне, а доколку не е варен, а течноста испари, додајте уште по потреба.
- Тргнете од оган, додајте сечкан магдонос и рендан кашкавал, повторно покријте го оризот со капак и оставете го неколку минути покриен пред да го сервирате.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во