Рецепти
Ориз со пилешки џигер Ана Ѓорова

Брз и вкусен ручек за љубителите на оризот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(400 Грама)

Пилешки џигер(200-300 Грама)

Кромид(1 Главица)

Магдонос(1 Китка)

Жалфија(2 Листови)

Пилешка супа(или друга од месо, околу 1 литар )

Рендан кашкавал

Маслиново масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Исечкајте го кромидот и пропржете го со неколку лажици маслиново масло и листенца жалфија.
  2. Откако кромидот убаво ќе омекне, додајте ги пилешките џигери претходно ситно исечкани и пропржете ги кратко.
  3. Додајте го оризот и убаво мешајте. Зачинете со сол и бибер и пропржете ја смесата додека убаво се изедначат состојките.
  4. Потоа налијте топла пилешка супа (околу 1 литар) и гответе го оризот 15-20 минути на силен оган. Оризот не треба премногу да омекне, а доколку не е варен, а течноста испари, додајте уште по потреба.
  5. Тргнете од оган, додајте сечкан магдонос и рендан кашкавал, повторно покријте го оризот со капак и оставете го неколку минути покриен пред да го сервирате.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: