Рецепти
Палачинки со печурки и бешамел сос Ана Ѓорова

Сочни, потпечени солени палачинки со кремаст сос и со печурки што се одлични за вечера со чаша вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(150 Грама)

Млеко(1 и пол децилитар + половина литар )

Јајце(2 )

Путер(80 Грама)

Сол

Свежи шампињони(200 Грама)

Лимон(1 )

Кисела павлака(3,5 Децилитри)

Сирење(200 Грама)

Кашкавал(170 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Во сад измешајте 2 јајца со малку сол и матете ги со виљушка или миксер. Брашното (100 г) измешајте го со 1,5 децилитар млеко, па додајте ги кај јајцата. Изматете ја повторно смесата за да нема грутки и пржете палачинки од двете страни.
  2. Бешамел сосот подгответе го со тоа што ќе растопите во тенџере 50 г путер и на него ќе пропржите 50 грама брашно многу кратко, со постојано мешање. Додајте 1/2 литар млеко и гответе на умерен оган додека смесата се згусне.
  3. Потоа додајте 2 децилитри кисела павлака и 200 грама рендано сирење (употребете посуво сирење) и повторно промешајте, па гответе додека ја добиете посакуваната густина на сосот. Може по желба да додадете и малку лукче и бибер.
  4. Печурките измијте ги и посипете ги со сокот од лимон; исечкајте ги и пржете ги во тава со 30 г путер. Додајте сол по вкус.
  5. Бешамел сосот измешајте го со печурките и со 30 г кашкавал или пармезан.
  6. Филувајте ги палачинките со готовиот фил од печурки и сос, поклопете ги добро, наредете ги во огноотпорен сад со хартија за печење, посипете уште кашкавал и печурки по желба и печете ги на 170 степени, половина час.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: