Рецепти
Палачинки со печурки и бешамел сос
Сочни, потпечени солени палачинки со кремаст сос и со печурки што се одлични за вечера со чаша вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(150 Грама)
Млеко(1 и пол децилитар + половина литар )
Јајце(2 )
Путер(80 Грама)
Свежи шампињони(200 Грама)
Лимон(1 )
Кисела павлака(3,5 Децилитри)
Сирење(200 Грама)
Кашкавал(170 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во сад измешајте 2 јајца со малку сол и матете ги со виљушка или миксер. Брашното (100 г) измешајте го со 1,5 децилитар млеко, па додајте ги кај јајцата. Изматете ја повторно смесата за да нема грутки и пржете палачинки од двете страни.
- Бешамел сосот подгответе го со тоа што ќе растопите во тенџере 50 г путер и на него ќе пропржите 50 грама брашно многу кратко, со постојано мешање. Додајте 1/2 литар млеко и гответе на умерен оган додека смесата се згусне.
- Потоа додајте 2 децилитри кисела павлака и 200 грама рендано сирење (употребете посуво сирење) и повторно промешајте, па гответе додека ја добиете посакуваната густина на сосот. Може по желба да додадете и малку лукче и бибер.
- Печурките измијте ги и посипете ги со сокот од лимон; исечкајте ги и пржете ги во тава со 30 г путер. Додајте сол по вкус.
- Бешамел сосот измешајте го со печурките и со 30 г кашкавал или пармезан.
- Филувајте ги палачинките со готовиот фил од печурки и сос, поклопете ги добро, наредете ги во огноотпорен сад со хартија за печење, посипете уште кашкавал и печурки по желба и печете ги на 170 степени, половина час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во