Рецепти
Парена торта со јаболки и ореви
Шербет торта на едноставен начин што е многу вкусна
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Гриз(250 Грама)
Брашно(250 Грама)
Сечкани ореви(250 Грама)
Јаболко(3 )
Суво грозје(100 Грама)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Рум(8 Супени лажици)
Екстракт од ванила(1 пакување за шербет )
Лимон(1 за шербет )
Вода(3 чаши за шербет )
Шеќер(3 чаши за шербет )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Сувото грозје оставете го да отстои со румот околу половина час, одвреме-навреме промешувајте да впие грозјето од румот. Потоа изцедете го од румот.
- Јајцата со миксер убаво изматете ги со шеќерот додека шеќерот се растопи.
- Потоа во смесата со матените јајца додајте ги изренданите и излупени јаболки, гризот, сечканите ореви, сувото грозје, брашното и прашакот за печиво.
- Добро соединете ги состојките и смесата претурете ја во кружен сад бр. 30.
- Печете во рерна на 180 степени, 20 минути.
- Во меѓувреме подгответе шербет: во тенџере на оган ставете ги водата, шеќерот, ренданата кора од лимонот и сокот и ванилиниот шеќер. Варете додека да добиете посакувана густина и додека се растопи шеќерот, околу 10 минути.
- Ладната торта исечете ја на парчиња и прелијте ја со ладниот шербет. Оставете да впие пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во