Рецепти
Паштета од хељда
Хељдата е корисна намирница, а овој рецепт е одлична комбинација за вкусен оброк
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Хељда(200 Грама)
Ловоров лист(4 )
Кромид(1 Главица)
Свежи шампињони(200 Грама)
Сенф(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Хељдата сварете ја 25 минути во посолена вода. Соодносот е 1: 4, а варете додека водата целосно испари.
- Во меѓувреме на маслиново масло испржете го ситно сечканиот кромид, па кога ќе омекне, додајте ловоров лист и сечкани печурки.
- Динстајте ја смесата додека течноста од печурките целосно испари.
- Печурките зачинете ги по вкус со сол, бибер, лук во прав и сув магдонос.
- Потоа заедно со оладената хељда, сенфот (или може таан) и со киселите краставички се ставаат во блендер и смесата се микса додека да се добие хомоген крем.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во