Рецепти
Печено пиле со зеленчук
Сочно, зачинето пиле во комбинација со зеленчук како одлична идеја за семеен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Компир(5-6 )
Морков(8-10 )
Кромид(2-3 Главици)
Домат(4-5 помали )
Вода(0.5 Чаша)
Бело вино(0.5 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Компирите излупете ги и исечете ги на коцки, морковите излупете ги, кромидот излупете го и преполовете го, а доматите измијте ги.
- Пилето убаво измијте го, исушете го со кујнска крпа и премачкајте го со масло и сенф. Потоа втријте го убаво со зачините за да впие.
- Во поголем, намастен плех, ставете го пилето и покрај него наредете го зеленчукот. Додајте масло, зачинете уште со црвен пипер, сол, бибер и вегета и налејте по околу половина чаша бело вино и вода, колку да се покрие зеленчукот, но не премногу.
- Така подготвеното пиле ставете го во загреана рерна на 200 степени да се пече додека добие убава боја и додека зеленчукот омекне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во