Рецепти
Пикантен пилешки џигер
Едноставен ручек од динстан пилешки џигер со мешани зачини и пикантен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки џигер(500 Грама)
Маргарин(40 Грама)
Кромид(3 Главици)
Брашно(1 Супена лажица)
Сенф(1 Супена лажица)
Павлака(2 Супени лажици)
Бело вино(1 Децилитар)
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(малку )
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Буковец(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Ставете го маргаринот или маслото во длабоко тенџере да се растопи, па потоа ставете го ситно сечканиот кромид да се пржи.
- Кога кромидот ќе пожолти, додајте го исечканиот пилешки џигер и пржете ги заедно десетина минути.
- Додајте го брашното, солта, биберот, ситно сечканиот магдонос, босилекот, мајчината душичка и сенфот.
- Промешајте добро, па додајте го виното и малку вода и варете додека испари течноста.
- Кога ќе биде сварено, додајте ги павлаката, црвениот пипер, буковецот, измешајте добро и тргнете го тенџерето од рингла.
- Сервирајте со ориз или со друг додаток по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во