Рецепти
Пикантни телешки шницли Ана Ристеска

Специјалитет за целото семејство кое може да го комбинирате со варен зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(1 Килограм)

Сол(4 Кафени лажици)

Масло(6 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Павлака(200 Милилитри)

Јајце(2 )

Сенф(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Телешкото месо се сече на шницли, се толчат, се посолуваат и се пржат во тава на врело масло од двете страни додека не добијат убава црвена боја.
  2. Потоа испржените шницли се редат на чинија, се покриваат и се ставаат на пареа.
  3. Врз преостанатото масло се додава ситно сечкан кромид, малку се пропржува и се додава ситно исечкана кора од лимон и малку сок од лимон.
  4. Во 200 милилитри павлака се разматуваат 2 јајца, 1 лажица сенф, се посолува и ова се додава во тавчето каде што се пржи кромидот.
  5. Шницлите ги редиме во сад за печење и се посипуваат со вака подготвениот прелив. Печеме на умерена температура половина час.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: