Рецепти
Пикантни телешки шницли
Специјалитет за целото семејство кое може да го комбинирате со варен зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(1 Килограм)
Сол(4 Кафени лажици)
Масло(6 Супени лажици)
Кромид(2 Главици)
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)
Павлака(200 Милилитри)
Јајце(2 )
Сенф(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Телешкото месо се сече на шницли, се толчат, се посолуваат и се пржат во тава на врело масло од двете страни додека не добијат убава црвена боја.
- Потоа испржените шницли се редат на чинија, се покриваат и се ставаат на пареа.
- Врз преостанатото масло се додава ситно сечкан кромид, малку се пропржува и се додава ситно исечкана кора од лимон и малку сок од лимон.
- Во 200 милилитри павлака се разматуваат 2 јајца, 1 лажица сенф, се посолува и ова се додава во тавчето каде што се пржи кромидот.
- Шницлите ги редиме во сад за печење и се посипуваат со вака подготвениот прелив. Печеме на умерена температура половина час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во