Рецепти
Пиле со печурки
Пиле во црвено вино и печурки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Масло(3 Супени лажици)
Свежи шампињони(500 Грама)
Грашок(250 Грама)
Брашно(1 Супена лажица)
Црвено вино(3/8 Литри)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Сушен темјан(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Пилето се сече на четири дела и му се додава сол, бибер и темјан.
- Парчињата се пржат на масло од сите страни неколку минути, а потоа се додава вино и се динста половина час.
- Печурките се мешаат со грашакот и се додаваат со месото во тавата.
- Се промешува и динста уште 10-тина минути, а потоа во течноста во која се динста пилето се става брашно и се зачинува по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во