Рецепти
Пиле во кисело млеко
Пиле во бел сос од кисело млеко и лук за вкусен, семеен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пилето измијте го и добро исчистете го. Потоа раздвојте го на парчиња (кожата се вади), зачинете го, премачкајте го со масло и ставете го во рерна да се пече.
- По 10 минути печење полијте го со една чаша супа (претходно сварена од пилешка коцка за супа) и со маслото во кое се пече пилето. Постапката повторете ја уште еднаш до двапати.
- Настрана изматете ги јајцата со брашното и додајте го киселото млеко.
- Овој сос потоа се става во тенџере на малку маст, се додаваат ситно исечкан лук и 50 мл од супата од коцка. Се меша додека се добие густ крем.
- Извадете го печеното пиле од рерната, полијте го со кремот, па вратете го во рерната и потпечете го уште 15 минути.
- Парчињата месо послужете ги полиени со сос и со гарнир од зеленчук по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во