Рецепти
Пиле во сос од смокви
Лесен безглутенски ручек во комбинација од вкусови
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1/4 Кафена лажица)
Масло(2 Супени лажици)
Црвен кромид(3 Главици)
Суви смокви(6 )
Црни маслинки(1 Чаша)
Бело вино(1 Чаша)
Сушен темјан(3 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Загрејте ја рерната на максимум.
- Во голем огноотпорен сад ставете ги парчињата од пилето и зачинете со сол и бибер и додајте масло. Печете го месото 5 – 10 минути од едната страна, па превртете го од гругата страна и печете уште половина час додека не потемне.
- Во меѓувреме во друг сад на оган ставете масло и кромид и пропржете ги смоквите 2-3 минути додека не потемнат. Потоа додајте маслинки, вино и темјан и динстајте на тивок оган со повремено мешање и ставете ја смесата врз месото во рерната и печете уште кратко, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во