Рецепти
Пилешка енчилада во чили сос Ана Ѓорова

Сочен, домашен мексикански специјалитет од пилешко месо, чили сос и кашкавал за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Маслиново масло(1 Кафена лажица)

Кисела павлака(1 Чаша)

Сечкан магдонос(1/2 Чаша)

Рендан кашкавал(3 Чаши)

Тортиљи(10 - 16 )

Чили сос(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Загрејте ја рерната на максмум.
  2. Во тава за пржење на масло пропржете го исечканиот кромид и откога малку ќе омекне, додајте го ситно исечканото пилешко месо.
  3. Со постојано мешање пржете го месото и додајте од чили сосот (по желба), павлаката и исечканиот магдонос.
  4. Откако смесата ќе се соедини, тргнете ја тавата настрана и додајте 2-3 чаши рендан кашкавал или повеќе по желба и повторно убаво измешајте.
  5. Со лажица ставете од добиената смеса со пилешко месо во тортиљите и наредете ги во огноотпорен намрсен сад. Остатокот од смесата и уште чили сос по желба прелијте ги врз тортиљите. Наросете и рендан кашкавал и магдонос по желба доколку сакате посочни енчилади.
  6. Печете 20-30 минути во загреаната рерна додека сосот врз енчиладите не почне да врие, кашкавалот не се стопи и додека површината не стане златножолта. Уживајте!
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: