Рецепти
Пилешка енчилада во чили сос Ана Ѓорова

Сочен, домашен мексикански специјалитет од пилешко месо, чили сос и кашкавал за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Маслиново масло(1 Кафена лажица)

Кисела павлака(1 Чаша)

Сечкан магдонос(1/2 Чаша)

Рендан кашкавал(3 Чаши)

Тортиљи(10 - 16 )

Чили сос(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Загрејте ја рерната на максмум.
  2. Во тава за пржење на масло пропржете го исечканиот кромид и откога малку ќе омекне, додајте го ситно исечканото пилешко месо.
  3. Со постојано мешање пржете го месото и додајте од чили сосот (по желба), павлаката и исечканиот магдонос.
  4. Откако смесата ќе се соедини, тргнете ја тавата настрана и додајте 2-3 чаши рендан кашкавал или повеќе по желба и повторно убаво измешајте.
  5. Со лажица ставете од добиената смеса со пилешко месо во тортиљите и наредете ги во огноотпорен намрсен сад. Остатокот од смесата и уште чили сос по желба прелијте ги врз тортиљите. Наросете и рендан кашкавал и магдонос по желба доколку сакате посочни енчилади.
  6. Печете 20-30 минути во загреаната рерна додека сосот врз енчиладите не почне да врие, кашкавалот не се стопи и додека површината не стане златножолта. Уживајте!
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: