Рецепти
Пилешка енчилада во чили сос
Сочен, домашен мексикански специјалитет од пилешко месо, чили сос и кашкавал за љубителите на пикантниот вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Маслиново масло(1 Кафена лажица)
Кисела павлака(1 Чаша)
Сечкан магдонос(1/2 Чаша)
Рендан кашкавал(3 Чаши)
Тортиљи(10 - 16 )
Чили сос(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Загрејте ја рерната на максмум.
- Во тава за пржење на масло пропржете го исечканиот кромид и откога малку ќе омекне, додајте го ситно исечканото пилешко месо.
- Со постојано мешање пржете го месото и додајте од чили сосот (по желба), павлаката и исечканиот магдонос.
- Откако смесата ќе се соедини, тргнете ја тавата настрана и додајте 2-3 чаши рендан кашкавал или повеќе по желба и повторно убаво измешајте.
- Со лажица ставете од добиената смеса со пилешко месо во тортиљите и наредете ги во огноотпорен намрсен сад. Остатокот од смесата и уште чили сос по желба прелијте ги врз тортиљите. Наросете и рендан кашкавал и магдонос по желба доколку сакате посочни енчилади.
- Печете 20-30 минути во загреаната рерна додека сосот врз енчиладите не почне да врие, кашкавалот не се стопи и додека површината не стане златножолта. Уживајте!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во