Рецепти
Пилешка енчилада во чили сос Ана Ѓорова

Сочен, домашен мексикански специјалитет од пилешко месо, чили сос и кашкавал за љубителите на пикантниот вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Маслиново масло(1 Кафена лажица)

Кисела павлака(1 Чаша)

Сечкан магдонос(1/2 Чаша)

Рендан кашкавал(3 Чаши)

Тортиљи(10 - 16 )

Чили сос(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Загрејте ја рерната на максмум.
  2. Во тава за пржење на масло пропржете го исечканиот кромид и откога малку ќе омекне, додајте го ситно исечканото пилешко месо.
  3. Со постојано мешање пржете го месото и додајте од чили сосот (по желба), павлаката и исечканиот магдонос.
  4. Откако смесата ќе се соедини, тргнете ја тавата настрана и додајте 2-3 чаши рендан кашкавал или повеќе по желба и повторно убаво измешајте.
  5. Со лажица ставете од добиената смеса со пилешко месо во тортиљите и наредете ги во огноотпорен намрсен сад. Остатокот од смесата и уште чили сос по желба прелијте ги врз тортиљите. Наросете и рендан кашкавал и магдонос по желба доколку сакате посочни енчилади.
  6. Печете 20-30 минути во загреаната рерна додека сосот врз енчиладите не почне да врие, кашкавалот не се стопи и додека површината не стане златножолта. Уживајте!
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: