Рецепти
Пилешка тава со сланина
Послужете го јадењето со пире, пекарски компир или варен зеленчук по желба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(700-800 Грама)
Праз(2 страка )
Димена сланина(250 Грама)
Вода(250-300 Милилитри)
Ориз(150 Грама)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Брашно(2 Супени лажици)
Рендан кашкавал(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пилешкото месо сварете го во солена вода, исчистете го од кожата и коските и оставете го настрана.
- Празот исчистете го и измијте го, ситно исечкајте го и ставете го во тавче со масло да се пржи.
- Чадената сланина исечкајте ја на коцки и додајте ја кај празот да се запржи.
- Се приготвува лесна запршка од две лажици брашно и една лажица црвен пипер.
- Во тепсија за печење или во земјена тава распоредете го месото, додајте ги испржениот праз и сланина, полејте ги со запршката и измешајте.
- Додајте ги оризот, зачините и водата, па ставете ја тавата во рерна да се пече.
- Кога ќе биде запечена тавата, посипете со ренданиот кашкавал и оставете да се допече уште пет минути во рерна колку да се растопи кашкавалот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во