Рецепти
Пилешки дроб и срца
Ручек со кој нема како да погрешите. Послужете го со чаша црвено вино и со гарнир од компир.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки дроб и срца(1 Килограм)
Кромид(2 Главици)
Млад лук(2 страка )
Доматен сос(250 Милилитри)
Зелена пиперка(2 )
Бело вино(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Пилешкиот дроб и срцата ако се замрзнати се ставаат во вода убаво да се одмрзнат и се делат посебно срцата од дробот.
- Срцата се зачинуваат со сол, бибер и се налеваат со белото вино да отстојат 2-3 часа. Дробот се цеди во цедалка да нема вода и малку се посолува.
- Срцата се пржат во тава со масло и 2 чешниња ситно сечкан лук. Се пржи додека да испари течноста, а потоа се додава пилешкиот дроб (претходно исцеден) на јака температура за да не се распадне.
- Се зачинува со кари, вегета и ловоров лист.
- Во друга тава со загреано масло се става ситно сечкан кромид и пиперки да омекнат. Се додава доматниот сос, сол, бибер и црвен пипер.
- Кога убаво ќе се соедини, се додава во тавата со пилешкиот дроб и срцето и убаво се промешува.
- На крајот се додава ориганото и ситно исечкан свеж магдонос и се трга од оган.
- Се сервира со пржен помфрит и кромид или друг гарнир по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во