Рецепти
Пилешко со кари
Динстано пилешко месо со вкусен сос од домати и кари
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(750 Грама)
Лук(750 Грама)
Путер(40 Грама)
Кари во прав(2 Супени лажици)
Домат(0.5 Килограм)
Вегета(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пилешкото месо исчистете го, отстранете ја кожата и исечете го на помали парчиња.
- Лукот ситно исечкајте го и пржете го во тава на загреано масло додека не омекне и стане проѕирен.
- Потоа во тавата за пржење со лукот додајте кари и продолжете да пржите со постојано мешање додека карито сосема не потемне.
- Додајте го месото во тавата, додавајте постепено по малку вода и динстајте на умерена температура.
- По неколку минути кога месото малку ќе омекне, додајте го исечканиот домат и зачинете со вегета. Продолжете со готвење додека месото целосно не омекне. Послужете со ориз и свежа салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во