Рецепти
Пилешко со сирење
Сочно пилешко месо во превкусен сос со сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле исчистено и исечкано на парчиња(1,2 Килограм)
Зелени маслинки(30 Грама)
Црни маслинки(30 Грама)
Праз(2 )
Свежа мајчина душица(2 Гранчиња)
Ловоров лист(1 )
Бело вино(1 Децилитар)
Бистра зеленчукова супа(1 Децилитар)
Козјо сирење(50 Грама)
Путер(10 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Исчистете го празот, отстранете ги листовите и зелениот дел.
- Измијте го, избришете го и исечете го на крукчиња.
- Посолете ги парчињата пилешко месо и зачинете ги со бибер.
- Загрејте го путерот во една тава, додајте ги парчињата пилешко месо и пржете ги 5 минути од сите страни.
- Полијте ги со виното и оставете го да испари. Додајте ги ароматичните тревки, празот и супата, поклопете го садот и продолжете да го пржите месото на тивок оган уште 20 минути.
- Додајте ги маслинките и една црпалка топла вода. Поклопете го садот и пржете го месото уште 20 минути. На крајот извадете го месото, а во сосот додајте го сирењето и пржете го на тивок оган се додека не се растопи. Вратете го месото во садот, измешајте го и сервирајте го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во