Рецепти
Пире од грашак (посно) Ана Ѓорова

Една поинаква и вкусна варијанта за подготвување на грашакот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Грашок(500 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Брашно(1 Супена лажица)

Лук(2 Чешниња)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Грашакот се  вари и откако ќе се свари, се цеди, се пасира и се прелива со водата во која се вареше.
  2. Во тава на оган се ставаат маслото, брашното и две чешниња ситно исечкан лук и се промешува.
  3. Испасираниот грашак се става во запршката, се посолува, се меша, се додава бибер и вода по потреба за пирето да не биде многу густо.

 

Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: