Рецепти
Пита од компири со мелено месо Ана Ѓорова

Интересна комбинација од варени компири и мелено месо за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(2 килограми )

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(1/2 Килограм)

Јајце(5 )

Масло(130 Милилитри)

Вегета(2 Супени лажици)

Мешано мелено месо(800 Грама)

Кромид(2 Главици)

Сечкан магдонос(1/2 Кафена лажица)

Вегета(1/2 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Компирите се лупат и се сечкаат, па се варат во зовриена вода со лажичка сол.
  2. Откако ќе се сварат компирите, се истура водата и се миксираат додека се жешки. Се оставаат да се оладат.
  3. Во изладените компири се додаваат брашното, јајцата, маслото и вегетата. Смесата убаво се меси додека да се добие компактна маса.
  4. Фил: кромидот ситно се сечка и се пропржува во тавче на оган. Откако ќе зарумени, се додаваат меленото месо, биберот и вегетата и се пржи.
  5. Откако месото убаво ќе се испржи, се трга од оган, се додава сечкан магдонос, се меша и се остава да се излади.
  6. Во правоаголен сад претходно намачкан со масло се става половина од смесата со компири, одозгора се става фил од месо, па се покрива со уште еден слој компири.
  7. Се пече додека убаво зарумени, па се вади питата од садот и се сече. Се служи со свежа зеленчукова салата.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: