Рецепти
Пита од компири со мелено месо Ана Ѓорова

Интересна комбинација од варени компири и мелено месо за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(2 килограми )

Сол(1 Кафена лажица)

Брашно(1/2 Килограм)

Јајце(5 )

Масло(130 Милилитри)

Вегета(2 Супени лажици)

Мешано мелено месо(800 Грама)

Кромид(2 Главици)

Сечкан магдонос(1/2 Кафена лажица)

Вегета(1/2 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Компирите се лупат и се сечкаат, па се варат во зовриена вода со лажичка сол.
  2. Откако ќе се сварат компирите, се истура водата и се миксираат додека се жешки. Се оставаат да се оладат.
  3. Во изладените компири се додаваат брашното, јајцата, маслото и вегетата. Смесата убаво се меси додека да се добие компактна маса.
  4. Фил: кромидот ситно се сечка и се пропржува во тавче на оган. Откако ќе зарумени, се додаваат меленото месо, биберот и вегетата и се пржи.
  5. Откако месото убаво ќе се испржи, се трга од оган, се додава сечкан магдонос, се меша и се остава да се излади.
  6. Во правоаголен сад претходно намачкан со масло се става половина од смесата со компири, одозгора се става фил од месо, па се покрива со уште еден слој компири.
  7. Се пече додека убаво зарумени, па се вади питата од садот и се сече. Се служи со свежа зеленчукова салата.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: