Рецепти
Пита од компири со мелено месо
Интересна комбинација од варени компири и мелено месо за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(2 килограми )
Сол(1 Кафена лажица)
Брашно(1/2 Килограм)
Јајце(5 )
Масло(130 Милилитри)
Вегета(2 Супени лажици)
Мешано мелено месо(800 Грама)
Кромид(2 Главици)
Сечкан магдонос(1/2 Кафена лажица)
Вегета(1/2 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Компирите се лупат и се сечкаат, па се варат во зовриена вода со лажичка сол.
- Откако ќе се сварат компирите, се истура водата и се миксираат додека се жешки. Се оставаат да се оладат.
- Во изладените компири се додаваат брашното, јајцата, маслото и вегетата. Смесата убаво се меси додека да се добие компактна маса.
- Фил: кромидот ситно се сечка и се пропржува во тавче на оган. Откако ќе зарумени, се додаваат меленото месо, биберот и вегетата и се пржи.
- Откако месото убаво ќе се испржи, се трга од оган, се додава сечкан магдонос, се меша и се остава да се излади.
- Во правоаголен сад претходно намачкан со масло се става половина од смесата со компири, одозгора се става фил од месо, па се покрива со уште еден слој компири.
- Се пече додека убаво зарумени, па се вади питата од садот и се сече. Се служи со свежа зеленчукова салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во