Рецепти
Пита со боровинки
Пита со фил од пудинг и свежи боровинки за вкусен десерт. Уживајте!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1,5 Чаша)
Сол(3/4 Кафена лажица)
Путер(1/2 коцка )
Лимон(1 )
Вода(9 Супени лажици)
Боровница(1 Чаша)
Шеќер(12 Супени лажици)
Млеко(900 Милилитри)
Гриз(2 Супени лажици)
Цимет(1/2 кесичка )
Пудинг од ванила(2 Пакувања)
Шлаг во прав(80 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Тесто: се мешаат брашното, ренданата кора од лимон и 3/4 лажиче сол. Се додава 1/2 коцка путер и се меси со раце додека се добие хомогена смеса.
- Постепено се додава водата (9 лажици ладна), повторно се меси и се прави кора во големина на калапот (претходно намастен).
- Добиената смеса се става на дното на плехот, така што се подизвлекува од страните по рабовите, да биде како корпа во која ќе се додадат филовите.
- Фил: во 700 мл млеко одвојуваме малку за да го помешаме со пудинзите од ванила, другото млеко го загреваме со 8 лажици шеќер и го додаваме постепено растворениот прашак за пудинг, па мешаме додека добиеме густ пудинг од ванила.
- Боровинките ги гмечиме со виљушка, додаваме 2 лажици гриз (или брашно), 2 лажици шеќер и цимет, па мешаме.
- Во оваа смеса, постепено додаваме половина од пудингот и промешуваме.
- Кората ја печеме на 190 степени, 10-тина минути, па го додаваме филот со боровинки и враќаме во рерна да се пече уште 10 минути.
- Ја вадиме питата од рерна и го додаваме преостанатиот пудинг од ванила, па оставаме убаво да се олади.
- Со миксер се матат шлагот и 2 лажици шеќер со 200 мл млеко додека се добие цврста шлаг-пена. Се додаваат неколку зрна боровинки за да добие убава виолетова боја.
- Пената се нанесува врз филот со пудинг, може да се декорира со неколку зрна боровинки.
- Се остава во фрижидер да се стврдне, па се сече на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во