Рецепти
Пита со боровинки Ана Ѓорова

Пита со фил од пудинг и свежи боровинки за вкусен десерт. Уживајте!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Чаша)

Сол(3/4 Кафена лажица)

Путер(1/2 коцка )

Лимон(1 )

Вода(9 Супени лажици)

Боровница(1 Чаша)

Шеќер(12 Супени лажици)

Млеко(900 Милилитри)

Гриз(2 Супени лажици)

Цимет(1/2 кесичка )

Пудинг од ванила(2 Пакувања)

Шлаг во прав(80 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Тесто: се мешаат брашното, ренданата кора од лимон и 3/4 лажиче сол. Се додава 1/2 коцка путер и се меси со раце додека се добие хомогена смеса.
  2. Постепено се додава водата (9 лажици ладна), повторно се меси и се прави кора во големина на калапот (претходно намастен).
  3. Добиената смеса се става на дното на плехот, така што се подизвлекува од страните по рабовите, да биде како корпа во која ќе се додадат филовите.
  4. Фил: во 700 мл млеко одвојуваме малку за да го помешаме со пудинзите од ванила, другото млеко го загреваме со 8 лажици шеќер и го додаваме постепено растворениот прашак за пудинг, па мешаме додека добиеме густ пудинг од ванила.
  5. Боровинките ги гмечиме со виљушка, додаваме 2 лажици гриз (или брашно), 2 лажици шеќер и цимет, па мешаме.
  6. Во оваа смеса, постепено додаваме половина од пудингот и промешуваме.
  7. Кората ја печеме на 190 степени, 10-тина минути, па го додаваме филот со боровинки и враќаме во рерна да се пече уште 10 минути.
  8. Ја вадиме питата од рерна и го додаваме преостанатиот пудинг од ванила, па оставаме убаво да се олади.
  9. Со миксер се матат шлагот и 2 лажици шеќер со 200 мл млеко додека се добие цврста шлаг-пена. Се додаваат неколку зрна боровинки за да добие убава виолетова боја.
  10. Пената се нанесува врз филот со пудинг, може да се декорира со неколку зрна боровинки.
  11. Се остава во фрижидер да се стврдне, па се сече на парчиња.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: