Рецепти
Пита со месо и готови кори
Вкусна и лесна пита со фил од мешано мелено месо и компири за вкусно предјадење или ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(500 Грама)
Готови кори(500 Грама)
Компир(3 средно големи )
Кромид(1 Главица)
Павлака(250 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Јајце(3 )
Газирана вода(200 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Главицата кромид ситно исечкајте ја и пропржете ја во малку масло. Додајте 500 г мелено месо, 3 изрендани компири (неварени) и пржете уште неколку минути.
- Во тава ставете една кора, премачкајте ја со масло и превиткајте ја на половина, па ставете и втора кора на ист начин.
- Врз втората кора ставете од филот, ставете кора, па повторно фил и така до последните две кори. Питата исечете ја на парчиња.
- Изматете ги јајцата, додајте 100 мл масло, павлаката, киселата вода и лажичка сол и прелијте ја исечената пита.
- Печете ја во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути или додека убаво зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во