Рецепти
Пита со свежи сливи
Ароматична пита со тесто од компири и ореви, со вкусни, свежи плодови сливи и кокосово брашно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Слива(500 Грама)
Брашно(150 Грама)
Прашок за печиво(2 Кафени лажици)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Путер(100 Грама)
Компир(150 Грама)
Шеќер(125 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Мелени ореви(50 Грама)
Кокосово брашно(0.5 Чаша)
Шеќер во прав(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Употребете убави, крупни сливи, убаво измијте ги, исчистете ги од семките, ставете ги во сад и динстајте ги во сопствениот сок, без додавање на шеќер или вода, околу 25 минути.
- Во подлабок сад измешајте го брашното со прашакот за печиво и сол.
- Путерот исечете го на парчиња, додајте го со брашното и со дланките тријте го тестото.
- Додајте ги и варените и изрендани компири, шеќер, мелени ореви или бадеми, ванилин шеќер и замесете тесто.
- Убаво замесете го тестото, расукајте го и обложете го во намастен калап за торта на дното и ѕидовите.
- Печете во рерна на температура од 225°C, околу 10 минути, додека не зацрвени.
- Печеното тесто извадете го на чинија, наредете ги динстаните сливи и поросете со шеќер во прав. Работ и средината на питата посипете ги со кокосово брашно и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во