Рецепти
Пита со свежи сливи Ана Ѓорова

Ароматична пита со тесто од компири и ореви, со вкусни, свежи плодови сливи и кокосово брашно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(500 Грама)

Брашно(150 Грама)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Путер(100 Грама)

Компир(150 Грама)

Шеќер(125 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Мелени ореви(50 Грама)

Кокосово брашно(0.5 Чаша)

Шеќер во прав(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Употребете убави, крупни сливи, убаво измијте ги, исчистете ги од семките, ставете ги во сад и динстајте ги во сопствениот сок, без додавање на шеќер или вода, околу 25 минути.
  2. Во подлабок сад измешајте го брашното со прашакот за печиво и сол.
  3. Путерот исечете го на парчиња, додајте го со брашното и со дланките тријте го тестото.
  4. Додајте ги и варените и изрендани компири, шеќер, мелени ореви или бадеми, ванилин шеќер и замесете тесто.
  5. Убаво замесете го тестото, расукајте го и обложете го во намастен калап за торта на дното и ѕидовите.
  6. Печете во рерна на температура од 225°C, околу 10 минути, додека не зацрвени.
  7. Печеното тесто извадете го на чинија, наредете ги динстаните сливи и поросете со шеќер во прав. Работ и средината на питата посипете ги со кокосово брашно и послужете.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: