Рецепти
Пивски переци
Домашни переци совршени за со пиво
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Млеко(1/2 Литар)
Квасец(1 )
Прашок за печиво(1 )
Шеќер(3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(3 Чаши)
Свинска маст(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час
- Во 1 кг брашно се меша 1 лажичка сол, 1 прашак за печење и 1 стасан квасец.
- Сето ова се замесува со пола литар млако млеко.
- Откако убаво ќе се измеси тестото, се остава на топло да стасува.
- Потоа тестото убаво се размесува, се кинат парчиња кои се расукуваат и се виткаат во фишаци.
- Се редат во подмачкана тепсија, се премачкуваат со жолчка и се посипуваат со ким или со сусам.
- Откако малку ќе постојат, се печат во загреана рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во