Рецепти
Плескавици од наут
Вегетаријански ручек за љубителите на наутот
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Наут(400 Грама)
Павлака(100 Милилитри)
Брашно(40 Грама)
Овчо сирење(40 Грама)
Јајце(2 )
Рузмарин(1 Гранче)
Жалфија(4 Листови)
Лук(1 Чешне)
Путер(30 Грама)
Масло(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Ставете го наутот во ладна вода да омекне. Потоа исцедете го и половина од наутот ставете го миксер заедно со павлаката и сирењето. Матете ги сè додека не добиете фино пире.
- Префрлете го пирето во еден сад и додајте ги останатите зрна наут (крупно исечкани). Додајте ги и исечканиот лук, жалфија и рузмарин, јајцата и брашното. Добро измешајте ги со лажица и додајте сол и бибер. Од смесата направете повеќе плескавици.
- Загрејте ги путерот и маслото во една тава и пржете ги плескавиците сè додека не заруменат. Превртете ги и пржете ги од другата страна. Вадете ги врз салфетка за да се исцедат од вишокот маснотија и сервирајте ги подоладени со салата по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во